T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Tarımın bereketlendiği Balıkesir'de bir ilk gerçekleşti

Yayın Tarihi : 3.03.2018

Balıkesir zeytin ve zeytinyağı çalıştayına ev sahipliği yaptı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bürokratları, çeşitli üniversitelerde konusunda uzman öğretim üyeleri, araştırma enstitüleri, sektör temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarının katılımı ile zeytinin kalbi 2 Mart'ta Balıkesir'de attı.

Sektörün tüm ortaklarının bir araya geldiği çalıştay, verimliliği ve rekabet edebilirliği yükselterek zeytinyağı ihracatından daha fazla pay alabilmeyi, ilimiz zeytin ve zeytinyağı sektörünü hem ülkesel hem de uluslararası seviyede tanınır ve lider duruma getirebilmeyi hedefledi.

Balıkesir'in Edremit ilçesinde Balıkesir Valiliği himayelerinde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü bünyesinde Zeytin ve Zeytinyağı Çalıştayı 2-3 Mart tarihlerinde yapıldı.

Çalıştaya Vali Ersin Yazıcı, Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerim Özdemir, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Resul Durmaz, Balıkesir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriya Erdurmuş,  Edremit Kaymakamı Ali Sırmalı, Burhaniye Kaymakamı Hüseyin Öner, Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan, Havran Kaymakamı Şeref Aydın, Gömeç Kaymakamı Önder Coşğun, Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka, Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gencer, Edremit, Ayvalık, Havran, Burhaniye, Gömeç ve diğer ilçelerden zeytinciler ve zeytin sektörü temsilcileri katıldı.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunarak, Balıkesir'in zeytinin yeşili, denizin mavisi ile rengini bulan şehir olduğuna vurgu yapan Vali Ersin Yazıcı, "Bizler Anayurdu Anadolu olan bu ağacı, 'zeytin' adını, taşına toprağına yazmış bir ülkede yaşıyoruz. Balıkesir, Türkiye zeytin üretiminin en önemli merkezlerinden biridir. Ve Dünyanın en kaliteli zeytinyağı burada üretilir. Coğrafi işaret alan Edremit Zeytinyağı, Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini ve Ayvalık Zeytinyağı tescillenmiş kalitesiyle tüm dünyada aranan bir değerdir."dedi.

Balıkesir'in Türkiye'yi Doyuran İl olduğunu ifade eden Vali Yazıcı, "Hem yurdun dört bir tarafına hem de dünyanın pek çok ülkesine gıda ürünleri taşınır bu bölgeden. Bu yüzden Balıkesir'e 'Türkiye'yi doyuran il' denir. Balıkesir'de tarım artarak, bereketlenerek gelişir. Burada tarım, binlerce yıl yaşayabilen Zeytin Ağacı gibidir. "dedi.

Çalıştay kapsamında gerçekleştirilen mevcut durum analizi sonuçları ışığında Türkiye zeytin ve zeytinyağı sektörü coğrafi işaretleme sentezi ile değerlendirildiğinde; strateji ve işbirliği, rekabetçilik ve kalite, ar-ge, yenilikçilik, çevre, üretimin artırılması, planlanması, iç ve dış ticaret konularında atılacak adımlar belirlenerek lisanslı depoculuğun önemi vurgulandı.

Balıkesir Edremit'te düzenlenen zeytin ve zeytinyağı çalıştayı sonuç bildirgesi yayınlanarak son buldu.

Haber:Mehmet Çelik